Quantcast
Channel: כתוב . Catuv
Viewing all 725 articles
Browse latest View live

שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 11

$
0
0


יום 11. 78 ק"מ עם 915 מ'עליות. מזג אוויר קר יותר, מעונן, טיפטוף קל אחה"צ.


למרות העליות הרבות, עבורי זה יום של ירידה. קמתי עם גרון כאוב ועכשיו המשימה לא להתקרר. במהלך היום הייתי מכונס, פחות מוביל, פחות יוזם, פחות נוכח. ככה זה שיש ירידה ברמת האנרגיות. הגוף גם הוא אומר את דברו ומאותת:"שים לב: היכולת היא כבר לא מה שהיה". מקבל זאת בהבנה. מחליטים להוריד עומס רכיבה ולהקטין קילומטרים של רכיבה בימים הקרובים. מתי מבינים שצריך הפסקה? יש לכך סימנים לא מעטים, רק צריך לזהות ולפענח אותם ולהימנע מהצמדות מיותר לדעות, חששות, תכניות ושאר מיני הרגלים. היום בדווקה שהתחלנו בטיפוס ארוך, חזרו האנרגיות הטובות ואיפשרו טיפוס מרומם רוח. קבלתי מסיגל מתנה לדרך: ביטוי למחשבה. אחד כל יום. שלשום היה לי: "מנוחה בתנועה" - אז אני יוצא למנוחה גם מכתיבה, עד שארגיש מלא וטעון להמשך פורה.














שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 12

$
0
0
שבוע שני, יום 12. 60 ק"מ מישורי מאד. הצליחה המנוחה. פחות מאמץ, פחות שעות. התחיל אפור הסתיים שמשי, כך גם אני.
הרכיבה הייתה לאורך נהר סאר, שבחלקו הוא גם הגבול בין גרמניה לצרפת.
אתמול היינו בלוקסמבורג. היום התעוררנו בגרמניה, סיימנו בצרפת, נסענו לישון, דירה בגרמניה. חצינו גבולות, בלי שנרגיש. לעיתים יש שלט, אך לא תמיד. לנו, הישראלים, "גבול"הוא מושג קיומי ומקום משמעותי. פה זה היה כך בעבר, אך לא היום. לקנא במצבם היום ביחס לגבול מדיני

ההתעסקות עם גבול הביאה אותי למחשה על הגבולות שלי

כיצד אני קובע אותם?
האם אני עומד בקביעה שלי או מתעלם ממנה
למשל גבולות בנושא מאמץ. קבעתי לעצמי סולם בקרה: 10 קצה יכולת, 1 אין מאמץ
קבעתי שמנסה לא לעבור את 8. זהו גבול שקבעתי. מידי פעם אני בוחן עצמי. אני יודע שאני יכול להיות ברמת מאמץ 8.5 ו 9 ואפילו יותר, אבל לא מעוניין. לא במסע זה, ובמרבית המקרים גם בחיי היום יום. אתמול למשל הרגשתי שהגבול שלי צריך לרדת ל 6 וכך עשינו. עד כאן, די ברור. אך מה קורה לגבול שבין יחיד לקבוצה? מתי אני חוצה גבול? גבול זה הוא גמיש ונייד ונקבע לעיתים בכל רגע. כמה לדאוג לעצמי, ביחס לצורך הקבוצה? אין לי תשובה, אך ברור לי שעלי לקבוע גבולות ויחד עם עם הקביעה, להיות מוכן לשנותם

איזה גבול אני קובע לעצמי ביחס ליכולת הכלה? איך אדע שנחצה הגבול?

היום פגשנו זוג גרמנים, בשנות ה 50, שסחבו על אופניהם הרבה ציוד (חלקו בעגלה נגררת מאחור). הם יצאו למסע 5 ימים. ישנים ומבשלים בשטח. אנחנו קבענו גבול והחלטה שציוד לינה וכלכלה לא נסחוב. גבול זה יצר קשר טריטוריה שיש לשמור עליה

מי מאיים עליה? תפישות עבר, תדמית חברתית, יצר נעורים אוהב אתגרים שמסרב להבין שעבר זמנו. הוא לא מוותר ומסתנן בכל הזדמנות, אפילו ברכיבה פתאום אני מוצא עצמי נסחף להאצה ומאמץ שהם השפעת יצר תחרותי, אתגרי, ועל חשבון גבולות שהצבתי

אכן תודעה מתגלגלת שוב ושוב אך שונה בכל פעם.

חשבתי אתמול לנוח מכתיבה זו ולכתוב פעם ביומיים שלושה. הגיע הערב והצורך לבטא מחשובתיי, לחדד, להגדיר, לדייק, שינה את מחשבות אתמול ויצר שיתוף זה. מעניין אותי לבחון דרכים לקביעת גבולות (בייחוד בתחומים אפורים), שמירת גבולות, שינוי גבולות קיימים (חלקם מאד מבוצרים, אולי ללא צורך). היום גם החל להופיע שחקן חדש: געגוע. הוא עדיין צעיר, רך, אך נוכח




שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 13

$
0
0
שבוע 2 - יום 13. 68 ק"מ. מזג אוויר קריר, נח עם שמש נעימה.

רכיבה נעימה לאורך נהר ותעלה. מישורי. אין מאמץ, יש זרימה והתגלגלות. נוף פסטורלי, אחיד. הנוף היום הוא לא העניין. מה כן? האם השיחה הפנימית של הקשבה, דיבור, מחשבה? או שמה שיחות ביננו? או אולי מפגשים עם אנשים? אצלי זה היה: גם, גם וגם. ריגשו אותי היום המפגשים האנושיים:

מפגש רוכבים: זוג נשים מגרמניה, רוכבות עם הרבה ציוד, לא מכירות את יורו-וולו, שיחה קצרה בגלל קשיי שפה. ואז מגיע מפגש מרגש. זוג צעיר מבלגיה, שגם רוכבים את יורוולו 5. אותי זה מרגש. מיד יש קשר, מכנה משותף של התמודדות, אנין. הרבה מידע עובר בכמה דקות, על ניווט, לינה, תזונה, ציוד. הם חונים בשטח ואיתם הרבה ציוד. בהמשך הם מזהים ואפילו מכירים את דין. ואז בשלישית, אלי מחכה בהמשך הדרך. הם נחים תחת עץ. הוא קם תת להם כיבוד, פיצוחים. הוא קם לתת לאלי עוגיות. ביחד. הרצון לתמוך אחד בשני. אהבתי, התרגשתי כששמעתי, אפילו שלא הייתי שם. 

מפגש אנשי הסירות: בתעלה תאי ציפה (חוקרים) המאפשרים לסירה לעבור ממפלס אחד לשני. עודנו משתאים במעבר אחת הסירות, ואז נוצרה שיחת מפגש רגילה. קצרות השיחות אך הרבה עובר בהם. יש בהם ביטוי לסקרנות, שיתוף. את כל המפגשים אני יוזם. פונה בפתיחות וסקרנות וזה עובד, אחרי דקות יש "חברות לרגע" 

מפגש עם מקומיים: עצרנו לקפה במקום היחיד שהיה זמין. נוצרה שיחה עם בעלי המקום. צרפתית, מעט מאד אנגלית, אבל קירבה. כמה דקות קודם, עקיצה את ידו של גידי צירעה, ביקשנו קרח, אותו קיבלנו עם תוספת: פטרוזיליה! לדעת בעלת המקום, זה מתכון להרגעת מקום העקיצה. חדש לנו. מנסים. האם זו הפטרוזיליה או מקביל של פנסטיל שעזרו? לא יודע, אך יודע שנפרדנו בברכת שלום במבטא צרפתי.

 מפגש ביננו: נוצרה אחוות צוות בתנועה. חלוקת תפקידים, גילויי חיבה, תמיכה והבנה. לא כל קשר טוב מתבטא במילים. אני מזהה הרמוניה נעימה באווירה שנוצרה. לא מובן מאליו בכלל שזה מה שנוצר.אנחננו מדרימים. יותר שמש. יותר שלווה מתגלגלת. היום נחתי תוך כדי תנועה. את מלאכת הניווט הפקדתי בידי אחרים, האתגר שלי זה לא "להיעלם"אלא לאפשר "נוכחות תומכת חונכת"בעוד שרביט ההובלה מוחזק בידי אחרים. לא קל לי האתגר הזה, אך אני נחוש לתרגל עצמי בו. אני מרגיש טוב, אני מרגיש נפלא. מבין שאני ב"זמן חלום"משמעותי. מבין שלא את הכל אני תופש עכשיו וכי אתפוס יותר בהמשך. ממתין בסבלנות פעילה להמשך המסע, גם של הגוף והנפש וגם של תודעה מתגלגלת. שבת שלום






שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 14

$
0
0



יום מנוחה. הזדמנות לתנועה מחדשת.
"מסע תודעה מתגלגלת"נכנס לפרק 3.

פרק 1 - 2 אנשים. התרגשות של ילדים שמחים בעולם חדש מופלא ומיוחד. הרבה התמודדות של הסתגלות, פיסית, אקלימית. למידה של סביבה עם מציאות שונה מהמוכר (דוגמה: אחרי שהרכבנו אופניים בשדה באמסטרדם, ניפחנו גלגלים המשאבה ידנית קטנה, אך זו לא מגיעה לחץ של 80. בדרך ראינו תחנת דלק, ואז גילינו שזה עולה 1 יורו לנפח. התקמצנו. הייתי בטוח שמיד אמצא תחנה כמו בארץ. לא מצאתי. אחרי יומיים, עברנו שוב באותה תחנה. שילמו יורו ורק אז ראינו כמה הרבה אוויר היה חסר. שיעור של הסתגלות) . הייתה הרבה התלהבות ממראה עיניים ותחושות לב צוהל.
פרק 2 - 4 אנשים. חוויה משפחתית. תמיכה לוגיסטית משובחת, לא רק בפרטים הפיסיים, אלא הדרך שבין נהנה לתמוך בנו ולדאוג לצרכינו, הייתה ממש מרגשת. לרכב עם אלי אחי (וקצת גם עם דין), גרם לי סיפוק גדול ואיפשר יצירת אווירה אחרת ותחושות משפחה מחויבת אוהבת. אחד הדברים שמחים אותי תמיד והרבה, זה לאפשר לאחרים לחוות רגעי הנאה ושמחה ועונג. פרק זה הסתיים היום. אתמול עוד פגשנו רוכב אירי צעיר, שהתפטר מעבודתו המהנדס בלונדון, ויצא למסע רכיבה, לבדו, באירופה. השיחה הייתה ארוכה מהרגיל ואז הזמנו אותו לארוחת ערב, מעשה ידי שף גידי וסו-שף דין, בדירה שהוזמנו בשטרסבורג (צרפת). הצליח, לא רק שיחה אקראית על הדרך, אלא מפגש אנושי שמח ומחבר. 
פרידה שמחה על כוס קפה בנהר של שטרסבורג.

פרק 3 - 2 אנשים כבר לא אותם של פרק 1. עברנו משהו. הפרק הבא אולי יגלה אם נחפש.
יום מנוחה. בחדר ללא רצון "לראות עוד אתר". מנוחה לגוף והזדמנות לעכל, לתת לזמן להציג בפנינו את שיש ונסתר מעיניו.
שמח לחזור למסע זוגי וסקרן לראות איך יתפתח.
במקביל למסע זה, רעייתי סיגל חוזרת מסע שלה שהתרחש בקרואטיה בנושא קדרות. הצלחנו לייצר ביננו קירבה רחוקה, כזו שמצמצמת גיאוגרפיה ומאפשרת התקרבות למרות השונות. 

אני מוכן לבאות עם שאלות מסקרנות:
מה עוד יירגש אותי?
כיצד לתת לזמן, למאמץ ולדרך, לשייף ממני את שלא נחוץ ומיותר?
לאיזה מרחבים חדשים נגיע שהם לא רק גיאוגרפיים אלא מרחבים אישיים שלי בחיי? מרחבים זוגיים אני וגידי כצוות?  אני וסיגל כזוג לחיים? ויש עוד שאלות שמחכות לבוא זמנם.

מביט אחורה בסיפוק להנאה רבים. 
מסתכל קדימה בשימחת חיים רגועה ומאפשרת.

מקווה שאצליח לשתף לא רק בדיווח אלא כחומר לתהליך, ביננו או רק אצלך






שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 15

$
0
0


שבוע 3 יום 16 77 קמ בדרך היין בצרפת לכיוון בזל.
דרך קסומה בין כרמי גפנים הגולשים מדרונות תלולים. אווירת חגיגה באוויר. קבוצות קבוצות של כורמים הבוצרים את יבול השנה. טרקטורים עם עגלות עמוסות מיכלים צבעוניים מתרוצצים על דרכי האספלט הצרות שלא פתוחות לרכבים, רק לאופניים וטרקטורים. במפגש הראשון עם חבורת בוצרים, עצרנו וניסיתי ליזום שיחה. רמת האנגלית פה מאד נמוכה, אך תקשורת עושים עם עיניים, ידיים ולב פתוח. מצליח, אבל צעד אחד יותר מידי:
אני ואלכוהול לא חברים (תקלה בעיני רבים, אך אני חי עם זה בשלום רב), הוא מסחרר אותי מיד. לכן, לא נוגע בו. החבורה הלבבית מנסה לעשות לנו טוב. הדובר מעודד אותי לטעום מבקבוק נוזל שקוף, נראה כמו מים. מריח, קצת קצת אלכוהול. מהמר ומכניס לפה ומיד מבין: טעות!!!. בחלקיק שניה, כמו בחירום, אני מקבל תמונת מצב: אם בולע, הלך עלי היום (השעה 9 בבוקר). אם פולט, אני מעליב את המקומיים. מקבל החלטה, ו...פולט תוך השמעת קולות מצוקה. עיניי דמעו ולא ראיתי את התגובה. כן שמעתי את השקט של השוק. ניסיתי להסביר את "חילול הקודש", אני לא בטוח שהצלחתי, אבל התעודדתי שאחת הנשים הציעה לי מים להקל על המצוקה. גידי שזיהה את המלכודת, ניסה למנוע את התקלה, אבל הייתי מהיר ממנו, מה שאומר שלפעמים הססנות מונעת תקלות. נפרדנו הידידים אבל אני מתאר לעצמי את השיחות ביניהם...

הדרך קסומה, כפרים אסתטיים בין הכרמים, קצת חם אבל ההנאה רבה.
אני נותן לדרך, למאמץ, למנוחה ולזמן לעשות את שלהם. (הר, דרך, בית, זמן). אני פחות עסוק במחשבות ממוקדות, מצליח רוב הזמן פשוט להיות ולא לעשות (עם הראש). אני מרגיש את השוני. כבר לא התרגשות ההתחלה, כבר לא רכיבה בחבורה. שגרת יום שמה שמייצג אותה הוא: העדר "צריך". אני לא ממהר, אני לא רץ לפגישה, לא מחויב למציאות שאינה בידי, אין אחריות ניהולית לאחרים, אין טלפונים (מצב טיסה כל הדרך), אין מכוניות, אין כמעט אנשים ועוד ועוד...הוויה מאפשרת. 
מה היא תאפשר? נמצא במין חכיון רווי סבלנות. יודע ומבין שאני בזמן חלום מיוחד, הזדמנות לא רק למה שאני יוזם, רוצה וחותר אליו, אלה הזדמנות לקבל או לפגוש את שאני לא יודע שקיים. 

יתכן ואני טועה? כן. 
אם אגלה טעותי, לפחות אשאר עם הידיעה שניסיתי. כל זה תוך כדי מאמץ מתמשך, נופים מרתקים ומפגשים מעשירים. צר לי אם תאורים אלו של המציאות הקסומה בה אנו שרויים, מעוררים רגשות שליליים. זו לא הכוונה. אם מישהו אומר על זה: תפסיק להתנצל. אני חושב שזה נכון. אז שיהיו בחירות נקיות ודמוקרטיות מחר, אני לא בארצי ומשלים עם זה.  






שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 17

$
0
0
שבוע 3 יום 3 (יום 17). 76 קמ. צרפת. קיץ סתיו.

עוד יום בין כרמים, יקבים, כפרים ציוריים. דרך לא קשה, הרוטינה משביחה. פגשנו בחור צעיר גרמני שמתכנן לרכב עד סוף אוקטובר לאוקינוס האטלנטי. ישן בשטח, אבל מצטער שכך החליט, עכשיו תקוע עם הציוד הכבד. פגשנו קבוצת עובדות שולטות את הבציר וממינות מיון ראשוני לפני שאלו עוברים לכבישה. היה מרגש לראות את התהליך.

עוד יום מוצלח מאד עם דברים חדשים ומפגשים מענינים. 

לאורך היום אני הרבה עם הדרך ועם מחשבותי. הרכיבה בזוג נותנת מרחב גדול בזמן הרכיבה. היום הבנתי עד כמה הסביבה משפיעה עלי. רכבנו בין כרמים בעונת הבציר. זה ארוע משמעותי ביותר באזור שתרבות היין היא מרכזית בחיים. הבציר הוא השיא (גם בכל קטיף אחר) של תהליך ארוך שיש בו השקעה, תקווה, ומגבלה באשר למה שבאמת בידי המגדל. והנה קוטפים, בוצרים, אוספים. איזו חגיגה. 

אצלי משהו דומה. מתחילים לראות ואני גם קטיף "פירות". אלו מופיעים בצורת הבנות, החלטות, חידוד ודיוק. המילה שקיבלתי מתנה היום הייתה "לראות רחוק". ראיתי הרבה, הרגשתי הרבה מעולמות רחוקים ועמוקים. לא אפרט כ יותר מידי כי הקטיף הוא רק תחנה...כמו שראינו היום, יש מיון ראשוני, כבישה, תסיסה, סבלנות ועוד ועוד. אבל יש מה לטעום:
האם לראות רחוק הוא רק בעיניים ובמחשבה? כמה רחוק מוכן אדם לראות, להתבונן? כמה רחוק שלא תסתכל, יש עוד מעבר לקצה. את ששם, לא ניתן לראות ואולי גם לא להבין.  היום חוויתי ראייה אחרת שהיא לא בשפה מוכרת לי אך נוכחת וקיימת. לשימחתי אני לא שובר את הראש לפענח חוויה זו. כמו מיץ הענבים, נותן לו לתסוס, רק שלא אפריע.

ההתקדמות שלנו טובה וכבר יש החלטה על עוד יום מנוחה במעבר בין שבוע 3 ל 4, רגע לפני שנתחיל את הטיפוס לאלפים. עבודת הצוות ממש חלקה. אני בד"כ מנווט וגידי מחפש מוצא ומזמין לנו מקומות לינה נחמדים. בצרפת הרכיבה חלקה ושבילי האופניים מאד ברורים, 95% מהם נפרדים לחלוטין מתנועת רכבים. מחר יום אחרון בצרפת לפני המעבר לשוויץ בעיר בזל. ועכשיו שהבחירות מאחורינו, כל שנותר הוא לבחור את הדרך, האישית, משפחתית, קבוצתית, שמתאימה למי שבוחר.




שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 18

$
0
0
שבוע 3 יום 18 למסע. 80 קמ קלים בפאתי בזל.  מסיימים 6 ימים בצרפת, ממחר בשוויץ ובהרי האלפים. מחכה כבר לגובה.
היום לא היה משהו מיוחד. לא נוף מרנין לבב, לא מפגשים עטורי פליאה ושותפות. אומנם פגשנו זוג שוויצרית שמסייעים היום מסע של 14 יום על אופניים. קצת כמו לדבר עם קרטיב. יש משהו, אבל זה לא זה. 

אז מה כן? פשוט הנאה. ממה?  מעצם הרכיבה. 
מפשטות היום, מהעובדה שאפשר לקום, לארוז מעט, לאכול ארוחה טעימה, להתגלגל בניחותא, להגיע ולהרגיש בבית בדירה (עדיף על מלון), לעשות קניות בסופר זול (120 ש''ח לשניים לארוחת ערב, בוקר וצהריים....), לבשל, לתכנן קצת את מחר וזהו. 
גם גיאוגרפית אנחנו בנקודה נמוכה, 245 יש מעל הים. בשוויץ נעלה. ל 2,100, עולים רמה. מחכה לזה, להתמודדות, לאוויר האחר, לנוף פתוח. על הרקע הריק, יעצב עצמו יום המחר.

סיפור קטן. עצרנו בבולנג'רי קטן לקפה ומאכלים מקומיים. יזמנו שיחה עם בעלת המקום. היא פותחת ה 4 בבוקר, יש פחות ופחות אנשים שבאים, זאת בשל שינוי באוכלוסיה המקומית, יותר מהגרים מעוטי יכולת. דיברה אנגלית טובה ונשמעה עליזה, לא מתמסכנת. שמחנו על השיחה, פחות על המציאות העגומה שונות קטנה מקומית, מתקשה להחזיק מעמד כלכלית.
אז אני מבין שבטיול וגם בחיים:
 if you don't make the moment unforgettable, it will be forgotten
 רכבנו כ 1,050 קמ, מקווה להינות מכל אחד מה 450 הבאים.



לה צ'ונל La-Chunnel 1982


כלי שח שחורים - קיפולי נייר 1977

שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 19

$
0
0
שבוע 3 יום ה'היום ה- 19. שוויץ. הרים. 68 קמ.
ארץ חדשה. התחלה בעיר בזל עם התרגשות עת נגלה לנו "ים", 
הוא נהר הריין. לא דמיינתי גודל כזה. 
ואז ראינו את המרפסת עליה עמד הרצל. התרגשות. 
איזה חלום גדול שמבחינות מסוימות המציאות בישראל גדולה ממנו 
ומבחינות אחרות, מציאות המדינה שונה כל כך מהחזון.

יוצאים להרים. נוף שוויצרי טיפוסי של אחו ירוק, מדרונות תלולים, 
פרות ובתים ציוריים. הלב נפתח. העליות גדולות משתיארנו. 
כובד האופניים על ציודם, ועייפות מצטברת, עכשיו מורגשים היטב.

סיבוב ועוד סיבוב, עולים למרומים. יחד עם הגוף, הנפש צוהלת 
כמי שיצאה לחופשי. מרגיש התרוממות רוח מחייכת.

אך זו רק תמונה חלקית.יש בי מחשבות ורגשות על העליות שמחכות לנו. 
מצד אחד שימחה, מצד שני מסתננים גם פחדים. 
הראש יודע שאני יכול, עם זאת לרגש הפחד יש דרכים 
להסתנן לתודעה להשמיע את קולו: 
אתה עייף, הרגליים משדרות כאב של מאמץ וכו'. 
אני בדיאלוג על נושא "פחד"כבר מספר שנים רב. 
עד כה ריסנתי אותו יפה מאד. לאחרונה החלו פחדים חדשים להופיע. 
כמו המחשבה שתארתי, 
אך גם ברכיבה בירידות יש פחדים חדשים, שלא היו בעבר. 
מדוע הם מופיעים?
האם זה הגיל?  יתכן. שהרי גיל זה כמו מסע, כל יום מציאות חדשה 
ולכן צפוי שיתגלו מופעים חדשים. 
איך להתייחס אליהם? כמו עשבים שוטים בגינת חיי שיש לשרשם? לחסלם? 
או אולי לנסות ולהבין את סיבת הופעתם בזמן זה?
אני לא מתפלא שהופיעו. לא מאוכזב, לא יורד על עצמי. 
אפילו מקבל ומברך שנוספה לחיי מידה נוספת של זהירות. 
אם לא אתאים עצמי לשינויים בי, זה יסתיים לא טוב. 
לנגד עיניי הרצון להמשיך ולהיות מסוגל לעסוק ולעשות את שאני אוהב, 
לכן מחובתי, כלפי עצמי, להיות אחרת מבעבר, להשלים עם מגבלות הגיל 
ולשמוח על העובדה שיש כך הרבה שאני עדיין יכול.

המסע הזה לימד אותי את חשיבות מציאת האיזון בין רצון ליכולת. 
בין עבר (מה שיכולתי בעבר) לבין היכולת היום. בין זהירות אומץ. 
בעבר ידעתי לאזן, אך עכשיו יש משתנים חדשים בנוסחה וצריך לעשות 
חישוב מחדש, בעיקר לגבי מה שהיה מובן מאליו. 
אז איך הגעתי מנוף פסטורלי שוויצרי למחשבות על פחדים? 
זה נחמד מאד לבשר על הצלחה בהעפלה להר גבוה. אך את הסיפור 
שמאחורי התוצאה, את ההיסוסים, הפחדים, המתח. על אלו לא קל לדבר. 
אני משתף פה כחלק מהדיאלוג שקיים בי במסע זה. 
אני מאמין שלכל אחד יש את ההתמודדות האישית התמידית 
עם "גנרל פחד", בתחומי חיים שונים ורבים. 

אני תקווה שאצליח לייצר את החופש לעשות את שאני אוהב, 
תוך הקשבה לפחדים, אך לא רק להם.




שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 20

$
0
0
שבוע 3. תם פרק שלישי. לוצרן שוויץ. הפכנו להיות שלישיה. 

יום עם שמש שקרנית. נראה חם אבל קר. ביגוד ארוך כל היום. יום רכיבה קל. לפתע מגיחה באופק חומת הרים ארוכה ורחוקה. האלפים. הנה הם מחכים (גם) לנו. כבר 20 יום בדרך אליהם. כל כך רוצה להגיע להתחכך עם מדרונותיהם. בדרך חולף על פני אישה זקנה שנעזרת ההליכון ומתקדמת בצעדים קטנטנים. נוצר תמונה זו בתודעתי, אשלוף אותה בעליות הארוכות באלפים, צעד קטן ועוד צעד קטן, בהתמדה, אחד ועוד אחד בדרך אל מחוז חפצי. תמונה שהיא עוד עוגן של יציבות מול טלטלותיו של פחד עקשן שלא מרפה. 

בדרך עוצרים לקפה בקונדיטוריה מאד שוויצרית. מראה המתוקים שובה עין. רצינו משהו קטן, אבל  אין. הכל עשיר בסוכר ושנינו נמנעים מאד מהסם הלבן. לא מתפתים, מזמינים רק קפה. האם זה קשה לא להתפתות? איך מייצרים יכולת עמידה מול פיתויים? להחליט לא בעיה. לבצע לעיתים זה לא קל. לשימחתי יצאתי למסע אחרי שינוי תזונתי בריא. קל לי לתחזק אותו במסגרת האפשרי בלי להשתגע. כמעט לא ניזון ממתוק. מקל על ההרגשה ועל המשקל. לנייד כל כך הרבה קילומטרים, מסה שמורכבת מ: אופנים 14 ק''ג, גוף 69, ציוד לחודש 8 קג, מים 1 ק''ג - סהכ 92. למה להוסיף עוד? האם ניתן לצמצם? לא ממש. עד היום חשבתי שהפריט היחידי המיותר, הייתה מגבת קטנה שמתייבשת מהר. היום גם היא כבר לא הייתה מיותרת. הגענו לאגם גדול, באורך של כ 6 קמ. עצרנו לצילום. גידי החליט שהוא לא יכול לחזור לארץ בלי טבילה. מין "דת"שמחייבת טבילה בכל מקווה מים. נפוצה בקרב זן מיוחד של תושבי ישראל. קפץ, ויצא בשלום ומחייך. כל זמן זה אני בוחן את עצמי. הרגשתי שלם עם ההחלטה לא להכנס. למה לסכן בריאותי? אני אוהב לשחות, אוהב מים קרים, בייחוד בים בחורף. הפעם עם השמש המשקרת, חשבתי שעדיף לא להכנס. גידי סיפר שהמים לא קרים. זה נתון חדש. שוקל שוב את צומת ההחלטות והפעם לא עומד בפיתוי. נכנס. נהנה. באמת לא קר, אפילו לא רציתי לצאת. 

כך זימן לנו המסע באותה עיר, 2 פיתויים. האחד מתוק ומכביד. השני רטוב ומרענן. באחד יש לעמוד מולו איתן ויציב, בשני, כדאי לשנות עמדה והחלטה. כך מראה נסיוני במפגש עם השניים.

מגיעים ללוצרן, דירה קטנטנה, תם פרק זוגיות 2. מצטרף אלינו רמי ועכשיו זו שלישיה. התחלה טובה: "שלושה בדירה אחת". שניים במיטה זוגית, אחד בספה.
זה הזמן לסכם פרק 3. התחיל בהתרגשות, כרמים, בציר שאיפשר ריחוף נטול אלכוהול. המשיך במעבר לארץ הררית, מטבע שונה, תקשורת אחרת, אוויר פסגות. ומה באשר לזוגיות הרכיבה? אין לי את היכולת לבחון את שנבנה קורה. א ו בעיצומו של תהליך. הרית מצוין. אני יודע שזהו מסע משמעותי ביחסים ביננו. אני נהנה משותפות זו, מקבל ממנה הרבה. לבד לא הייתי הוגה ועושה זאת. הקשר הולך ונבנה בעשייה יום יומיות, פחות בדיבורי עומק, סוג אחר של תקשורת, לא חופרת אלא מתגלגלת.

מחר מתחיל פרק 4, והוא מתחיל ביום מנוחה. זו נחוצה, גם אם לא מורגשת. ואז יתחיל הטיפוס. האתגר הגדול: מזג האוויר. החורף החליט לבצע "סיור הכנה", וביום שאנו אמורים להגיע לשיא הגובה, צפוי להיות גשום מאד עם תחזית גם לשלג. נראה טוב לעין מטיילת במכונית, נשמע לא טוב לרוכבים. כבר נפלה החלטה שלא נכנסים להלך רוח משימה, כזה שלהשלמת המשימה המתוכננת חשיבות עליונה. בשפה פשוטה: לא נרכב במזג אוויר גשום כל היום. אני לא שמח עם התחזית, מרוצה מהגישה וההחלטה. שלא תחשבו שלא היו לי יציאות כמו: אז מה אם יש גשם. בשביל מה סחבנו מעל 1,100 קמ, ציוד גשם איכותי? כך אני אומר ועושה בימי החורף הישראלי. אבל אני לא בישראל ואל לי להקל ראש ולהתייחס אליו כאל מצב מוכר. יראת כבוד. מענין מה נצליח לאלתר בחיפוש דרך שגם תאפשר וגם תכבד את המרחב הלא מוכר.
שבת שלום ותודה לכם.




שיר סתיו

$
0
0

ראשה הצחור
שותתת ריח מתוק
חבצלת החוף

לאחר, כך וכמו

$
0
0



לאחר

לְאַחַר הַשִיטָפוֹן נִשְאָר בֵּית הַזְמָן, מְטוּפָּח.
עִם שַחַר,
הַלִיכָה מְנוּמְנֶמֶת, שְקוּלָה, בֵּין סַלְעֵי רַהִיטִים
נִיווּט זָהִיר אֶל הַמַּים וְהָאֵש.
קְרִיאָה בְּקַפֶה שָחוֹר
מַעֲלָה עַנְנֵי נוֹצָה מוּכָּרִים
עַל פְּנֵי רָקִיעַ בּוֹקֶר מְאוּכְלָס
מָטוֹס אַפוֹר צַף אַט אֶל קִינוֹ
מְצוֹקֵי חַזִי שְקוּפִים דָרְכָּם
שֶמֶש וְרוּחוֹת הוֹרַי
חַלוֹנִי רוֹאֶה אֶת חַלוֹנוֹ שֶל בְּנִי



כך וכמו

וְכַך, נאֹמָר, כְּמוֹ הַלֶחֶם וְחוּמוֹ
וּכְמוֹ, הַחֶמְאָה וְצִינָּתָּה, וְהַמֶּלַח
וּכְמוֹ, הַקָּפֶה הַשָחוֹר, בְּבוֹקֶר, לֵידָּה
וְנאֹמָר, כְּמוֹ תְּעָלוֹת הַיוֹנִים שֶל הַסִידָן
וּכְמוֹ גֵיאוּתוֹ שֶל הַקוֹרְטִיזוֹל, הַיָד הַאוֹחֱזֶת
וּכְמוֹ הַקֶסֶם בֵּין סִינַפְּסָה - לְאֲחֶרֶת, בַּעֶרֶב
וּבֶטָח, נאֹמָר, כְּמוֹ הַכָּד וּפְנִימוֹ
וּכְמוֹ, הַהֶיעֲדֵר, הֱשֳלֵם אֶת נוֹשְאוֹ
וְכַך, כְּמוֹ, תָו לְתָו, תּוֹפָעָה לְאַחֶרֶת
וּמִתּוֹך כְּמוֹ, כָּך, צְלִילוֹ, וּלִּשְמּוֹ, הַלֳּילָה
כָּנָּף נֶעְדֶרֶת
כִּי, הַרוּחַ אֵינָּה נוֹשֶבֶת
הַרוּחַ נִמְשֶכֶת


שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 21 - שאולי לב, גידי בשן

$
0
0
תם שבוע 3 - יום 21, מנוחה בלוצרן שוויץ

רכיבה קלה קצרה לראות את מרכז העיר ההומה, יפה עד כדי ליקוק. כוס קפה. גיחה של שעה היתר מנוחה.

אחרי  כ 1,200 קמ, יש צורך להחליף רפידות בלמים. בזמן שהחלפתי את רפידות הגומי, הרהרתי ב "אומנות העצירה". מתאים ליום של עצירה. 

הכל התחיל בנערותי, מיד אחרי שקיבלתי רשיון נהיגה, לקח אותי אבא לנהיגת למידה ואמר משפט שמלווה אותי מאז: "נהג טוב ממעט להשתמש בבלמים". מאז, לא רק בנהיגה, אבל גם בחיים משתדל להיות "נהג טוב".

מסתבר שלהרכיב רפידות חדשות זה לא פשוט. צריך למקם אותם כך שלא יעצרו ויאטו, אך לא רחוק מדי מהחישוק. למיקום המדויק יש השפעה גדולה על יכולת בלימה בזמן אמת בשעת צורך. לקח זמן ללמוד איך להרכיב נכון. בזמן זה תהיתי: 
איזה כיוונון אני עושה למערכות קבלת ההחלטות עת אני בתנועה, בעשייה?

האם הוגדרו אצלי "הקווים האדומים"?

איך נמנעים מלהפוך קווים אדומים, לתרוץ שמונע העזה, יציאה מאזור נוחות?

איך שומרים על גמישות הקווים האדומים, כל אלו ללא סיכון מיותר? איך כן מעיזים, עם רמה סבירה של סיכון?

אני נוהג לשאול עצמי: האם אתה יכול ומוכן לשלם את המחיר במקרה שלא יצלח? אם התשובה היא: כן, אני לוקח אחריות על ההחלטה, הבחירה והתוצאה.

בימים הקרובים יבחנו הקווים האדומים ביחס למידה הסבירה של מאמץ בעליה שלא התכנסנו בה עד כה, בתנאי מזג אוויר משתנים.

היבט אחר של עצירה ובלימה הוא השלבים: 

1. האטה: ברכות סוחטים את הבלם, האטה היא המשך תנועה, אך עם זהירות לתשומת לב. שמתי לב שאם אני נדבק לרוכב שלפני, אני מקטין את שדה הראיה ובכך מסכן עצמי. היה מקרה בשביל צר בצרפת, נצמדתי מידי לגידי רחב הכתפיים, לפתע הגיח מולי רוכב מהיר מאד על אופני שכיבה. כמעט התנגשנו. זה יכול היה להסתיים בבית חולים. למדתי. מאז אני מאט כאשר אני מתקרב מידי. משתדל. זו אומנות לדעת לשמור מרחק מתאים מאנשים, מדברים, בעיקר ביחסים. מרחק הוא גם רמת מעורבות. 

2. עצירה: היום ישבתי על ספסל בגדת הנהר הסמוך לביתנו. צפיתי בדרך שהברווזים עוצרים מתעופה לשחיה. הם גולשים על פני המים בגלישה רכה. אם כבר צריך לעצור אז שיהיה נעים, עם חיוך, עם הסבר, עם התחשבות. גם לעצמי וגם עם אחרים. לא קל לעצור כאשר נמצאים בתנועה מהנה משמחת. לפעמים העצירה היא רק ביטוי לתעלול של אדון פחד. ואז עוצרים, בעצם הוא יוצר אותנו. בדרך כלל מיד יופיעו תירוצים שמצדיקים את העצירה, גם אם בפנים יודעים שלא היה בה צורך.
עצירה יכולה לשרת או לשבש. מתי זו אומנות אחת ואיך זו נפרדת אחרת. 
3. עצירה בלימה מיידית: לא תמיד מתאים להאט או לעצור ברכות. יש מצבים שיש לבלום מיידית בכל מחיר. זו בלימה קשה, לעיתים מכאיבה, מתחשבת בתוצאה ופחות בדרך או בתגובות. אני משתדל לא להגיע למצבים אלו. אך לא הכל בידיי. לעיתים יש לבלום אחר. לא נעים אך מחיר התוצאה גדול ממחיר אי נעימות. אסונות ותאונות היו נמנעים אם היה האומץ לעצור, על אף ולמרות הכל. 

כמה פעמים לא עצרתי אדם אחר ושילמתי מחיר? הרבה. מצאתי שבהרבה מקרים אני מעדיף לשלם מחיר, ולא לעצור אחר, בעיקר בשל אי נעימות וחשש מהתערבות יתר. אני מנסה לצמצם תופעה זו, מצליח בחלק. אמשיך.

וכך מתקרב יום המנוחה לסיומו, יש רפידות חדשות, מוכנים לירידות הגדולות שיהיו אחרי העליה, שם לבטח אתרגל שוב ושוב, האטה, עצירה (למה למהר ולרדת מפסגה? האם אעצור באמצע הירידה, סתם ככה, כדי לשאוף עוד מהסביבה? לא קל לרוכב ממוצע שהתאמץ כל כך בעליה ועכשיו יש לו הזדמנות לגלוש למטה בצהלה).

מקווה שלא אגיע למצב של צורך בבלימה, אם יקרה, אני מוכן ומזומן לבלום לעצור מיידית, גם את המסע הזה, אם יהיה מסוכן מידי להמשיכו. מאחל לכולנו שנפתח את "אומנות העצירה", אך כדי לעשות זאת עלינו להיות בתנועה....


שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 22 - שאולי לב, גידי בשן

$
0
0

שבוע רביעי. היום ה 22. 84 קמ קסומים, 1,100 טיפוס. 

לא רצינו יום ארוך כזה. לא מצאנו מלונות ונאלצנו לבחור ולהזמין מקום שהוא גם רחוק, וגם בסטיה מהמסלול, עוד 200 מ'טיפוס נוספים בסוף יום, זו תוספת משמעותית.

היום התחיל זורם ומהיר, רכיבה לאורך חופי אגמים, עם נוף הררי שהולך ומתעצם. 
ואז הפתעה ראשונה:
כבר ב 09:37 הגענו אחרי 32 קמ מהירים, ומגלים שהמעבורת איתה צריכים לחצות אגם, הפליגה לפני 7 דקות. יש לחכות שעה עד שתחזור. קמנו במיוחד מוקדם כדי להספיק. ועכשיו: לחכות שעה!!!

גם תכנון טוב יכול להתקל במצבים לא צפויים. בדיעבד, יכולנו לחפור באינטרנט ולראות לו"ז, אבל אנחנו לא כאלה מקצוענים במדע המעבורות באגמי שוויץ. מסתבר שזו רק ההתחלה של טעויות טירונים. המעבורת מגיעה, הזדמנות להתבוננות מרגיעה שמעוררת רגשות קינאה על שפע היופי שקיבלו יושבי המקום. אמרתי לעצמי: לנו יש מדבר קסום. האמת, באותו רגע, זה לא ממש עזר. התגברתי והצלחתי להינות מההפלגה הנינוחה. רק עצרה המעבורת וזינקנו אל הדרך כמו קפיץ שהשתחרר וטס אל מעבר לטווח ראייה. מתקדמים מהר כי יודעים שאולי יהיה גשום אחהצ, ויש עוד עליות רבות לפנינו.

רכיבה לאורך כבישים עמוסים, רואה שלט קטן שנראה לי כמו: אין כניסה לאופניים. לא בטוח שזה רלוונטי? מיד אחר כך שילוט ברור של רכיבת אופניים, אני נרגע.
עוצרים את רצף התנועה המהיר כדי להינות מנוף מיוחד של צוקים היורדים אל האגם, קרחונים תלויים ממעל, גווני ירוק רענן. שמים לב שאין רוכבי אופניים סביבנו. אני נזכר שקראתי על קטע סגור. אבל אלי אחי רכב פה לפני 3 חודשים והכל היה תקין. נרגע. ממשיכים.

הפתעה 2:
מחסום בדרך. עבודות בניה בהמשך. סדרן שלא דובר אנגלית מסביר בגרמנית שוויצרית שאי אפשר להמשיך באופניים. יש לרדת בשביל רגלי למעקף של 1 קמ. אין הרבה אפשרויות. לרכב על כביש אי אפשר וזה מסוכן. מתחילים לרדת. זה אתגר לא פשוט. מדרגות יורדות כ 50 מ'לשפת האגם. מילא הירידה, אך השביל מטפס 40 מ'וחוזר ויורד כך לסירוגין. עולים יורדים, 2 קמ. העליה במדרגות עם המשקל של האופניים והתיקים הם מאמץ גדול. מזיעים, מתנשפים ובידי לבחור אם לקלל או לחייך. מילת היום שקיבלתי במתנה מרעייתי סיגל הייתה "נסיון". מניסיוני, תקלות כאלו יכולות להירשם בדיעבד כחוויות טובות. בחרתי לחייך וזה הצליח לי, בין נשיפה לשאיפה של אוויר הרים צלול. לשימחתי גם גידי וגם רמי לא נתקעים לקיטורים. זה מונע דליפת כוחות. למורל במצבים כאלו השפעה גדולה. 
מסיימים מיוזעים וקצת מודאגים. כאילו מישהו שם לנו מכשולים.
ממשיכים. ירידה, ממהרים וזה מתקדם מהר. הגענו לקצה האגם היפה שגבה מחיר מאיתנו.

הפתעה 3:
טיפוס מתון אל תוך מפתח נהר גדול. ההתקדמות הופכת לפתע למאבק ברוח פנים חזקה. אם לא מדוושים, חוזרים אחורה. התמודדות אמיתית. לפנינו 20 קמ בכיוון דרום עם רוח פנים. לא מעודד. כשאין ברירה, מגלים גם כוחות נסתרים. משוועים לבית קפה, נאדה. בתי איכרים והרבה פרות. חותרים להגיע לעיירה שאולי נמצא בה משהו פתוח?.

הפתעה 4:
מגיעים לעיירה. מזהים מלון שאלי אחי סיפר שהבעלים נחמדים. רצינו לישון פה אך לא נוצר קשר, האתר שלהם אמר שאין מקום פנוי. נכנסים. אני מציג עצמי כאח של...הם מזהים ושמחים, אך מבשרים שהמטבח סגור ויש רק קפה וגלידה, אם נרצה. אין ברירה נסתפק בקפה. ואז בשיחה איתם מסתבר, שאמא של אחד מהם נפטרה אתמול ולכן סגרו את המלון לימים הקרובים. אנחנו יושבים עייפים. הם, הבעלים זיהו את מצבנו הציעו להכין לנו סלט, על אף ולמרות שהמטבח סגור. שמחנו. התעודדנו.אפילו גלידה הזמנו. יחס כזה הוא מאד לא אופייני. כל נסיונותי לשוחח עם מקומיים הסתכמו בחוויה הדומה לשיחת נפש עם קרטיב לימון ישן, שלא מעונין.

הפתעה 5: 
הרוח נחלשה, אין גשם, סיימנו את העליות במצב טוב. כמעט 10 שעות רכיבה. מרוצים עד השמיים. אנחנו בגובה 930 וזה מרגיש "על הגובה". 

 זה היה יום של הפתעות מסוגים שונים. 
יש המתייחסים להפתעות כ"תקלות", ויש כאלה שרואים בהם הזדמנויות. ברגע הופעת התקלה, התגובה הטבעית היא , להיתבאס מקלקול תוכנית או כוונה. אפשר להתנחל ולהיתקע בתגובה זו. אך אפשר אחרת. הכל תלוי ב: "סיפור שאתה מספר לעצמך" (תודה אירית על איזכור זה...). שהרי את הסיפור אני ממציא ואני בוחר מה המרכיבים ומה גודלם. אני לא בעד להפוך כל תקלה למשהו נהדר. תקלה היא תקלה ועלי לקחת אחריות וללמוד איך להמנע מהישנותה בעתיד. רק אחרי שעושים את זה, נשאלת השאלה: עם איזה טעם אתה נשאר בפה, במחשבה? הלקאה עצמית? אובדן ביטחון? מירמור? האשמה? 
כאן זה לגמרי בידי ולא בידי המציאות, או בידי אדם אחר. נקודה.
פה הכל בידיי, לספר לעצמי את הבחירות שלי. 

מחר צפוי גשם כל היום. נשארים פה גם למנוחה וגם המתנה למזג אוויר נוח יותר. אולי תגיע איזו מתנה בהפתעה?

מה יתאים לעשות או להיות מחר? 
רעיונות? עצות? מעבר למנוחת גוף שממילא תהייה....








שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 23 - שאולי לב, גידי בשן

$
0
0


יום של הפסקה. גשם רציף מספר לנו עד כמה נכון היה לעצור. העמק מלא עננים והמיטה מזמנת מנוחה כולל שינה.
אכן זמן חלום. אחהצ, השמש מבצבצת, הגשם פסק ואני שמח לגלות שאין בי קוצים של חוסר מעש. יוצא לשאוף אוויר הרים עם ריחות של אחרי גשם, ומעפיל רגלית בדרך עולה המסתיימת בבית בודד וספסל ותיק לפניו. מתיישב. מתבונן על המרחב העצום שלפני, מתחתי, וגם מעלי. הרים גדולים. יש להם אמירה. יש להם שפה. אני העובר דרכם, הוא עובר אורח מזדמן שלבד ממראה העיניים, מנסה לאפשר להם להשפיע עלי. מקשיב, שפתם אחרת היא, כדי לשמוע אותה צריך מצב, תודעה מסוימת, לאו דווקא עשייה. מנסה. רוצה.
יושב בנחת וברגיעה על הספסל הפשוט, מביט שמאלה רואה את שעברנו. מביט ימינה רואה חלק מאשר לפנינו. מביט למטה רואה את "ביתנו", שם אני נמצא מאתמול והיום. צופה בתנועת העננים העדינה במעלה הנהר, על המדרון העצום שמולי. לא אלו שבשמיים, אלה של ההרים. רוצה להיות כמוהם מחר בעליות: קל, מרחף, מלטף, משנה צורה ותודעה בהתאם לתנאי הסביבה. מחר אני "מתענן". עם תמונה כזו בראש, העליה תהייה יותר קלה. אני מכריז בזאת, שכמו שביקשתי, קבלתי היום את זה כמתנה. אף פעם לא חשבתי כך. להתענן יהפך מחר לפעולה מקלה ומסייעת. בידי וביכולתי להתענן כל ימות השנה, איזו הקלה. כל כך נדיר המצב בו אני נמצא היום. אין מטלות, נוף נדיר, אויר נקי והעיקר: נפש ותודעה שעברו ליטוש במשך 22 יום, יום יום. אני מבין שלא מספיק לעצור. התנועה הצידה (זו שאיפשרה לי לשבת על הספסל ולהתבונן, להקשיב, לגלות ולהבין), היא שמאפשרת נקודת מבט אחרת, פרספקטיבה. הצדודדות זו היא ברכה, אם מצליחים לעשותה בזמן תנועה. אצלנו, הגשם הביא אמירה. יכולנו להתעקש ולהתמודד ולצאת לרכיבה. הייתי קרוב לזה. מאושר שלא. היו ימים וישנם מצבים שדווקה ההתמודדות היא שמניבה. לא לי היום.. מוכן ומצפה למחר.
במהלך היום התכתבתי עם גל יפה, בין היתר מטפס הרים עם ניסיון רב בהם. הוא כתב לי ששמח שאמצנו את "גישת ההרים". שאלתי: מהי הגישה?
אהבתי את שכתב, למדתי מזה וקיבלתי רשותו לפרסם כאן:

לא בטוח שיש לי את אוצר המילים להסביר מה היא "גישת ההרים"בעיניי, אבל אנסה: 

היכולת לשלוט ולתחם אירועים בהרים היא כמעט בלתי אפשרית, ולעיתים קרובות מאוד אתה יכול ברגע לאבד משהו חד פעמי שלעולם לא יחזור (בין אם הזדמנות, נוף, משאב ואף את החיים) - וזה בסדר.

זו גישה בלי אופטימיות, בלי פסימיות, בלי ציפיות ובלי תקוות - התמסרות מוחלטת לזמן ומרחב ספציפיים מבלי לערוך השוואות ומדידות, מבלי לתת דין וחשבון רציונאלי או אמוציונאלי. פשוט לעשות ולהתמודד.

ברגע שאתה מוריד את היחסיות מהמשוואה, אז אין קשה יותר ואין קל יותר, יש רק את היש והקיים באותו מרחב וזמן שבו אתה נמצא, והיכולות והמגבלות הפיזיות והמנטליות שלך מאפשרות או לא מאפשרות לך להתקיים בתוכו. 

אני מאמין שיגידו שגישת הזן הבודהיסטי דומה מאוד במובנים רבים לגישת הרים, והרי היא התפתחה בסביבה הררית אז זה מתאים - מוטת ההשפעה שלך על האירועים מסביבך היא תמיד פחותה ממה שנדמה לך, ואתה סך הכל חלקיק בתוך הדינמיקה.





שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 24 - שאולי לב, גידי בשן

$
0
0
שבוע 4 היום ה 24. חציית האלפים.
 43 קמ, עליות: 1600 מ'.
הצליח לנו והצלחנו. הקלה, שמחה, סיפוק. עברנו מהצד הצפוני עם ההשפעה הגרמנית, שהמים גולשים לאוקינוס האטלנטי, לצד הדרומי עם השפעה איטלקית, שהמיים גולשים לים התיכון. ישר נהיינו חברים איתם. מדהים שינוי האווירה בין שני הצדדים.

שוב נוכחתי עד כמה חששות וקצת פחדים, נשארים מאחור ברגע שמתחילה התנועה ויוצאים לדרך. נהניתי מכל מטר, לא מיהרנו, לאט לאט התקדמנו וכך גם הגענו, לאחר 30 קמ,  למעבר Gotthard לגובה 2,106. לא נשארנו שם וגלשנו ללינה בעיירה Airolo, עדיין בשוויץ אבל האווירה איטלקית וכך גם השפה.

עבורי היה רגע נדיר ברכיבה הארוכה בעליות שהצלחתי להתענן. מעולם לא חוויתי את תחושה של "חוסר משקל". אומנם לא ריחפתי, אבל ממש לא הרגשתי כל משקל, לא של גופי לא של הציוד ולא משקל מנטלי או רגשי. לא בטוח שיש לי את המילים לתאר תחושה זו. טיפסתי על הרבה הרים אך תחושה כזו לא חשתי מעולם. אני חושב שזו תוצאה של רצף מתמשך של ימי המסע, יחד עם תהליך של שיוף, מירוק, ליטוש שעברתי עד כה. אומנם זה היה לפרק זמן קצר, אבל באותם שניות היה עולם שלם שהיה מנותק ממעמד ארצי של זמן, משקל, אורך וכו'. לחוויה היה טעם חדש רענן שהוא לא כל דבר שאני מכיר. מרגיש שאין לי שפה לתאר תחושה זו. יודע שהיא הוטבעה בי. מצפה לשובה בעתיד. ומה הרגשתי ביתר הרגעים? בעיקר שימחה, היה מאמץ פיסי, אבל חלקו בתודעתי היה קטן ובמרבית הזמן אפילו זניח. לא יודע להסביר זאת, נשמע לא הגיוני ולא אמיתי. מבחינתי זה רק מסביר את השפעות נפש, תודעה, רגש ומחשבה, על תחושות גוף. במהלך העליה הארוכה הודתי לרשימה ארוכה של אנשים, תכונות, תורשה, נסיבות, נסיון וגם מזל, שאיפשרו חוויה כל כך משמעותית. הזמן היחידי שהרגשתי כאב שרירים היה כשעליתי במדרגות המלון לחדר בקומה שניה.

בגמר הטיפוס נכנסנו למסעדה, לסלט טוב עם קפה וגם עוגה.... התאים לי לחשוב על "שיא"ועל פסגה. כבר 3 וחצי שבועות אנחנו בתנועה לנקודה זו שהיא שיא הגובה. הגענו. רגשות איכותיים מציפים אותי. ואז? איך ממשיכים לעלות כשיש ירידה? האם תהיה "נפילת מתח"ביומיים שנותרו לרכיבה? האם תהיה ירידה בימים שלאחר סיום המסע? האם זה בידי? שהרי טבעי שתהיה ירידה לאחר כל עליה, חוק טבע.

ואולי התשובה היא במחשבה שאחרי שיא, יש לכוון להעמקה, לאו דווקא להתרוממות ועליה?
רכבנו בירידה תלולה. נזהרתי מאד, אך הקפדתי לא לתת מקום להססנות. רוצה ללמוד את מיומנות "הירידה שאחרי השיא למטרות העמקה". לפני יומיים של ירידות עד לסיום הרכיבה בעיר קומו שבאיטליה. הזדמנות לחקירה, תרגול ויישום.

למדתי בחיי שיש לסיים לפני שמסתיים. מרגיש שקו פרשת המים אותו חצינו היום, הוא תחילת המעבר למרחב חיים חדש שרובו גם מוכר. אנסה להיות קצת חדש, אחר, במרחבים המוכרים אליהם אגיע בשמחה בעוד ימים מספר. 

המילה שקיבלתי מתנה היום היא "שקט". היא ליוותה אותי ולחשה בשקט: "המעט הוא הרבה. ה"אין"וה"ללא" - הם הכל". 

קצת פילוסופי אך מלא משמעות עבורי. ככה זה מופיע אצלי, כשהתודעה נוסקת ואף מרחפת כענן על פני מדרונות עצומים. 

תם חלק אחד, מתחיל האחר.








שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 25 - שאולי לב, גידי בשן

$
0
0
שבוע 4 היום ה 25. 65 קמ רובן ירידות. התחיל קר נגמר חם. 
עדיין בשוויץ אבל מרגיש ומדבר איטליה.

עם כל ההכנות, התובנות, העמדות, נסיון החיים - בסוף המציאות היא לא כמו חביתה שיוצאת כמו שאני רוצה. לאחר השיא המרגש אתמול, היום היה יום של התכנסות, שקט, הרפיה.
דקות רבות בהיתי במסך הטאבלט הלבן הריק, ושאלתי: על מה אכתוב? יש בי כל כך הרבה, שם בפנים, אך השאלה היא מה מתאים? לא הגעתי לתשובה, אז מוותר על מציאתה.

היה רגע מיוחד עבורי היום. מפגש אנושי חם ומחייך. באחת הירידות, עצרנו במפרץ מתחת לגשר עצום, להתבוננות החוצה על הנוף. במקום חנתה מכונית ואיש מבוגר מאד לידה. יזמתי קשר, הוא מדבר איטלקית, אני עונה בספרדית והידיים מסייעות לגישור והבנה. ששמע שאנו במסע אופניים ארוך, נכנס למכונית והוציא פנקס תמונות. שלף מתוכן תמונות שלו כרוכב תחרותי משנת 1967. דיבר הרבה על המאמן, שהוא כנראה אישיות ידועה, לא הבנתי את הפרטים, רק את הכוונה. הרגשתי את הגאווה בקולו עת סיפר על עברו. ביקשתי להצטלם איתו ועם התמונות. הוא נעתר בשמחה. נידב הרבה מידע על המשך הדרך וניכר היה שנוצרה אחווה אנושית שהרכיבה היא הדבק. נפרדנו ולאחר מספר דקות חזר עם רכבו, יצא ושאל: בן כמה אני לדעתכם? התשובה הראשונה שעלתה במוחי היתה: 67. אך מיד הבנתי שלא יתכן, שהרי אני בן 67. זה רק מראה עד כמה דפוסי חשיבה משפיעים על דרכי הראיה. הימרתי על 75 והוא חייך בסיפוק רב ואמר באיטלקית: 82. החיוך והסיפוק שלו מראים הרבה דברים. שמחתי שגרמתי לו קורת רוח וניפרדנו שוב כידידים.  
כל זה קרה מתחת לגשר אוטוסטראדה ענק שאלפי מכוניות נעות מעל ראשנו, ואנחנו: עצרנו, נפגשנו, יצרנו גשר.

יצורפו לכתיבה זו 2 תמונות:
האחת בה אנו מביטים לאחור, אל עבר ההרים, המקום, החוויה ממנה באנו. כמה סימלי: יום לפני, עבר, והיום, הווה. לעצור. להביט אחורה, לאסוף ולסדר את שהיה. 
הסתכלות אחורה חשובה היא, אך אני תמיד חושש מהמלכודת הטמונה בה. הסתכלות שהופכת להתרפקות, נוסטלגיה שכל חזרה אל העבר מעצבת, מעדנת ולעיתים משנה את העובדות והסיפור. 

השניה תמונה משותפת עם תמונות העבר של האיטלקי המבוגר. בתמונה זו טמון סיפור אנושי, עבר שלו ועבר טרי שלנו. אלו נפגשו בדרך למספר דקות של שותפות, אחווה ושימחה.

אז מחר יום הרכיבה האחרון. הרבה רגשות בי נאבקים על קיומם, טוענים לבכורה וחשיבות. שונים והפוכים. שמחה ועצב, פרידה ומפגש מחודש,  געגוע למה שהיה וגעגוע לחזרה הביתה, לרעייתי, משפחתי, חברי ועבודתי. עייפות של סיום, רעננות של התחלה, דאגה ותקווה, סיום והתחלה. 

הולך לישון כשכל אלו חיים ונוכחים בי. אני זז הצידה, שיריבו, ישכנעו ואולי גם יחיו בשלום ביחד.
כשאקום אולי אמצא את דרכי, לגשר בין שהיה למה שיהיה. 



שני גברים בבומל - מסע אופניים באירופה - 26 - שאולי לב, גידי בשן

$
0
0
תם מסע של 26 יום. 
1,500 ק"מ, 7 ארצות, עליות ירידות, תובנות וחוויות רבות.

אני יודע שחוזר לביתי, למשפחתי, אדם שונה ומשופר מזה שיצא למסע. 
והייתי במסע זה לא לבד.
ליוותה אותי בהכנות, בעצה, בנתינה בעידוד ותמיכה, וכשהיה צריך גם באזהרה, רעייתי סיגל. שוחחנו יום יום וקיבלתי ממנה הרבה נקודות ראיה, מילה יומית להגות בה, כל אלו סייעו להצלחה. חששנו שעוצמת החוויה, תייצר הפרדה ואולי אף החלשה של הקשר ביננו. התבדנו. המרחק יצר קירבה ועל כך אני שמח וגאה. מתרגש ומחכה למפגש המתחדש.

חייתי 26 מיום עם שותף לדרך, גידי. הוא שחלם והגה את רעיון המסע. התגבר על לא מעט קשיים והיה שותף מסור ונאמן. זכיתי להיות איתו, ביחד, בחוויה כך כך משמעותית. הדי זמן משותף זה, יהדהדו בחיינו עוד זמן רב.

ביקרו אותנו: 
אלי אחי ודין בנו, תמכו, סייעו, בישלו, סחבו והרבה תרמו

רמי שהצטרף לשבוע האחרון, הוסיף גיוון לחוויה. מראייתו ותגובותיו למדנו יותר על עצמנו.

אחד ההישגים שאני רואה, הוא מימוש רצוני לשתף אחרים בהיבטים שונים של החוויה. מבחינתי, הכתיבה בסוף יום, הייתה תהליך תורם לשינוי שהתחולל בי. רציתי לשתף, גם בחוויות הנעימות וגם בקשיים והתלבטויות. לא כל אחד יכול לצאת למסע כזה. כל אחד יכול להיתרם, מדבר אחד או יותר, מהשיתוף. כך אני מקווה. זו הייתה אחת ממטרותי בכתיבה אליכם. 

מטרה שניה הייתה "לאמן"עצמי בכתיבה מעצימה, שהדגש הוא לא על דיווח, אלה על עומק ועירור מחשבה ורגש. עד כמה זה הצליח, תעידו אתם.

במהלך הרכיבה היום, ניהלתי דיאלוג וסקרתי את הגורמים הרבים שאיפשרו את קיומו והצלחתו של המסע (רשימה חלקית מאד); 
זוג הפדלים שבנאמנות תרגמו כל לחץ שהפעלתי עליהם, לתנועה מקדמת

לצמד הגלגלים ששמחו להכיר מקומות חדשים ולא קיטרו ולא שבתו, גם כשרכבנו בדרכי עפר גסות, או כבישים מרוצפים באבני דרך (פבה).

לשרשרת שלא איפשרה לחוליה החלשה, לפרוש מהמשחק

לבלמים שמנעו תנועה חפוזה אלי תאונה

לאפליקציה Locus, שאיפשרה ניווט איכותי ושקט נפשי.

לגוף הנאמן שנירתם לתמוך ברצון הנפש. 

ולבסוף: לכם, שעצם היותכם מהווה תרומה. לכל תגובה שלכם הייתה השפעה. 

אין בי צער על שהסתיים. את הגעגוע למה שהיה, אנסה לתרגם לעשייה מגוונת, ולא רק במסע דומה. 

אז מה עברנו?

הר - פגשנו קשיים, חצינו ירידות, טיפסנו גבעות, הרים ורכסים. איתגרנו, אותגרנו וגם התגברנו.

דרך - אין סוף בחירות בקבלת החלטות, הצטרפנו לדרכים קיימות, פילסנו דרכים חדשות למחוזות חדשים במרחב החיים.

בית - התארחנו ב 23 בתי מלון, הוסטלים ודירות. סחבנו איתנו בית קטן. אלו וזה, יצרו מרחבי שיקום כח הכרחיים. נבנה אצלי, במסע זה, בית פנימי שהוא עוגן יציב ואמין יותר. חוזר לביתי, מלא תקווה, כח ורצון.

זמן - למשך זמן המסע הייתה השפעה גדולה. לקחנו פסק זמן משיגרת חיינו, כדי לאפשר זמן חלום, מציאות חלומית. כל דבר בזמנו. מסע זה לא יכולתי לבצע קודם. לפחות לא באיכות שחוויתי פה.

מתקשה לסיים כתיבה זו. עוד ועוד רוצה להכתב. 

מתנחם בכך שנוצרו הרבה התחלות חדשות

תודה והודיה

אשמח לתגובה, רמז, ביקורת, עצה או מחשבה. במילים כתובות, או בדיבור אישי.








את המלחמה חציתי מוגן בעיוורון

$
0
0
את המלחמה חציתי מוגן בעיוורון. נוסע בין גברים ממתינים, תוקפים, נסים עם מרכבות קרב באדמה בים ובאוויר. צלילי מתכת מתגלגלת ומרסקת, רעם התבקעות הפגזים ונפצי הנשק האישי. החרבות היו מעופפות והולמות בשריון. בשר הדיונות היה חלק כמו בשרנו עד שנקרע, נערף, נשבר, נשפך, ניגר. אחיזתנו הייתה רותחת.  
השינה הייתה מאיתנו והלאה. הלילה היה ירוק זרחן. המסכים בלילה היו אש נותבת לשמים. היינו ערים כפי שלא היינו מעולם. היינו עוורים כפי שלא היינו מעולם. היינו בחלום של קרב של תנועה של מהירות של חריקה של חום של דממה עם זבובים של עיניים פקוחות של מבטים ריקים של גברים צפים אל הערב האדום של ציון האל של הצייה. האל של החצייה. חזה ירושלים נשק לחזה תביי, חזה תל אביב נשק לחזה אלכסנדריה. ריח לאבק וריח לחום וריח למתכת וריח לשריפה וריח לבשר וריח לשתן וריח לצואה וריח לדלק וריח לפחד וריח לזעם וריח למוות. וריח לאהבה. חוט דק שבו אני אוחז את דרכי. 







Viewing all 725 articles
Browse latest View live